Stichting Kinderoncologie Groningen
Doel
Bestuur
Jaarverslag
Historie
Projecten
Project-Financiering
Fondsen-Werving

Het leven van een kind met kanker gaat door

Even staat de wereld stil, wanneer je hoort dat er kanker is geconstateerd. Dat is logisch, want het is een levensbedreigende ziekte. Maar vandaag de dag geneest 80% van de kinderen met kanker. Dus je mag absoluut hoopvol aan de behandeling beginnen. En op de momenten dat een kind zich goed voelt, moet het leven zoveel mogelijk zijn gewone gang houden. Hieronder leest u waarom.

Er zijn een heleboel dingen die het leven van een kind met kanker ingrijpend veranderen. Neem alleen al de wetenschap dat je een levensbedreigende ziekte met je meedraagt. Daar kunnen ziekenhuisopnames bij komen, behandelingen in de poli, een neussonde, kaal worden, vermoeidheid, moeilijk kunnen bewegen. Een kind kan hierdoor het gevoel krijgen anders te zijn dan andere kinderen. Dat vinden de meeste kinderen niet fijn.

De omgeving vindt het vaak zo erg, dat mensen zeggen: “Wat vreselijk. Blijf maar lekker thuis. Over een jaar, als het beter gaat, pakken we de draad wel weer op.” Maar daarmee onttrekken ze het kind aan het dagelijks leven en plaatsen ze het in een isolement. Met alle gevolgen van dien. Want het is ontzettend lastig om de draad weer op te pakken als je er zo lang uit bent geweest. Elke dag naar school, hoe is dat ook alweer? Je plekje terugvinden tussen oude vriendjes en vriendinnetjes, dat valt niet mee. Bovendien, een kind dat geïsoleerd wordt, krijgt een achterstand in de ontwikkeling. Zonde. Bovendien wordt het gevoel anders te zijn door dit alles alleen maar groter. En dat terwijl veel kinderen met kanker na hun behandeling nog een heel leven voor zich hebben.

Ouders, familie, vrienden, school, clubs… Laten we iedereen oproepen om kinderen met kanker tijdens de behandeling in de gelegenheid te stellen om het leven door te laten gaan. Dus als het even kan, naar school. Naar feestjes. Met uitjes mee. Op bezoek bij vriendjes en vriendinnetjes.

Er zijn zoveel momenten dat een kind helemaal niet bezig hoeft te zijn met de ziekte. Geef het de kans om de kanker op die momenten even te vergeten. Dat geldt niet alleen voor de kinderen die genezen. Vooral ook die kinderen die het niet redden, hebben daar recht op.


Kinder-Oncologisch Centrum Groningen
Het Centrum
Medische staf en Verpleging
Kinderen en Ouders
Beatrix Kinderziekenhuis / UMCG
Onderzoekers
Onderzoek
Internationale samenwerking
Donaties