Stichting Kinderoncologie Groningen
Doel
Bestuur
Jaarverslag
Historie
Projecten
Project-Financiering
Fondsen-Werving

"Door de sterk verbeterde behandeling van kinderkanker groeit het aantal volwassenen die als kind kanker hebben gehad. Minstens tweederde van hen ondervindt later in het leven gevolgen van de ziekte of de behandeling. Kinderoncologen vinden een levenslange follow-up noodzakelijk om late effecten zo vroeg mogelijk te kunnen behandelen. Zij zijn echter niet in de positie om de patiŽnt te blijven controleren wanneer die eenmaal volwassen is. Huisartsen komen steeds meer van dergelijke patiŽnten tegen in hun praktijk. Het Kinderoncologisch Centrum Groningen wil huisartsen ondersteunen die de follow-up voor overlevenden van kinderkanker willen organiseren. Samen met dr. Liedeke Postma doe ik onderzoek naar strategieŽn daarvoor. Uit mijn promotieonderzoek is gebleken dat zowel huisartsen als patiŽnten tevreden zijn met deze vorm van follow-up."

Dr. R. (Ria) Blaauwbroek, huisarts

Ria Blaauwbroek is sinds 1995 parttime huisarts in Buitenpost. Sinds 2004 is zij betrokken bij onderzoek van het Kinderoncologisch Centrum Groningen naar de organisatie van zorg voor overlevenden van kinderkanker. In 2008 promoveerde zij op een onderzoek naar de samenwerking tussen huisarts en kinderoncoloog (Caring for adult survivors of childhood cancer: the role of the general practitioner).

Update onderzoek, januari 2010

“Het Kinderoncologisch Centrum wil de samenwerking met huisartsen optimaliseren, zodat een deel van de volwassen overlevenden van kinderkanker dichtbij huis zorg op maat kan krijgen. Uit mijn promotieonderzoek is gebleken dat dit haalbaar is, maar de noodzakelijke uitwisseling van informatie bleek erg arbeidsintensief. Dat willen we veranderen. Dankzij financiering van het innovatiefonds van het UMCG, het Fonds Nuts-Ohra en De Friesland konden we starten met een vervolgproject. In dit project informeren wij via een besloten website huisartsen over de voorgeschiedenis van patiënten en over de controles die in de toekomst moeten plaatsvinden. Huisartsen kunnen op de site ook recente gegevens invoeren. De overlevenden van kinderkanker kunnen via de site hun voorgeschiedenis opvragen en informatie over gezondheidsrisico's die zij lopen als gevolg van hun vroegere behandeling. Ook geven we leefstijladviezen over roken, alcohol, zonprotectie en dergelijke. In de zomer van 2010 hopen we de resultaten van deze studie te kunnen presenteren.”

>> Terug


Kinder-Oncologisch Centrum Groningen
Het Centrum
Medische staf en Verpleging
Kinderen en Ouders
Beatrix Kinderziekenhuis / UMCG
Onderzoekers
Onderzoek
Internationale samenwerking
Donaties