Stichting Kinderoncologie Groningen
Doel
Bestuur
Jaarverslag
Historie
Projecten
Project-Financiering
Fondsen-Werving

 

“Ik doe onderzoek naar acute myeloïde leukemie (AML). Met behulp van genexpressie profielen probeer ik te verklaren waarom die ziekte zich bij elke patiënt anders ontwikkelt. Ook probeer ik inzicht te krijgen in de biologische verschillen tussen AML-patiënten. Ik probeer bijvoorbeeld te ontdekken waarom de ene patiënt wel goed reageert op therapie en de andere niet. In mijn onderzoek heb ik onder andere de rol van vasculaire endotheliale groeifactor-C (VEGFC) in AML beschreven. In het laboratorium blijkt dat AML-cellen van patiënten met een hoge expressie van VEGFC, minder gevoelig zijn voor chemotherapie. De ontdekking van de rol van VEGFC is belangrijk, omdat het kan helpen voorspellen hoe een patiënt zal reageren op chemotherapie. Uiteindelijk is het doel dat iedere patiënt een unieke therapie aangeboden kan worden.”

Drs. H.J.M. (Henk-Marijn) de Jonge, MD/PhD-student

Henk-Marijn de Jonge begon met onderzoek bij de kinderoncologie in zijn tweede studiejaar Geneeskunde vanuit de Junior Scientific Masterclass. Dat was in 2003. In 2010 hoopt hij te promoveren op zijn studie naar verschillen in genexpressie in AML (gene expression profiling studies in Acute Myeloid Leukemia). Voor zijn onderzoek bij de kinderoncologie in Groningen won hij verschillende prijzen, waaronder driemaal een travel award van de American Society of Hematology.

Update onderzoek, november 2009

"Genexpressie verwijst naar een proces dat in elke cel van het menselijk lichaam plaatsvindt. Verschillen in genexpressie geven elke cel een eigen karakter. Het afgelopen halfjaar heb ik meegewerkt aan onderzoek naar het effect van leeftijd op verschillen in genexpressie bij AML-cellen. We ontdekten dat de genexpressie tijdens het ouder worden van AML-cellen wezenlijk verandert. We weten ook dat jongere AML-patiënten meer kans hebben op genezing dan oudere patiënten. Met het onderzoek proberen we dit te verklaren. Daarnaast hopen we het biologisch inzicht in de ziekte te vergroten.

Naast leeftijd is ook de aanmaak van de stof vasculaire endotheliale groeifactor C (VEGFC) van belang om het verloop van AML te voorspellen. Momenteel onderzoek ik het effect van een hoog VEGFC-niveau op de genexpressie. Daarmee hoop ik een verklaring te vinden voor het feit dat een hoger VEGFC-niveau tot een ongunstiger verloop van de ziekte leidt."

 

>> Terug


Kinder-Oncologisch Centrum Groningen
Het Centrum
Medische staf en Verpleging
Kinderen en Ouders
Beatrix Kinderziekenhuis / UMCG
Onderzoekers
Onderzoek
Internationale samenwerking
Donaties